Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς  υλοποιούν εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα την ενδοσχολική και την οπαδική βία. Η αναγνώριση και η κατανόηση αυτών των φαινομένων μέσα από θεατροπαιδαγωγικές προσεγγίσεις, αναγνώσεις βιβλίων, προβολή σχετικού εποπτικού υλικού και εικαστικές κατασκευές στοχεύουν στην προώθηση θετικών προτύπων συμπεριφοράς , στην καλλιέργεια μιας ευγενούς κουλτούρας και στην ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στη βία.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εκπαιδευτικές δράσεις μπορούν να επικοινωνήσουν με τις υπεύθυνες βιβλιοθήκες  υλοποίησης  για τον προγραμματισμό των  ραντεβού τους.

Ακολουθεί περιγραφή των δράσεων:

«Ενωμένοι νικάμε τη βία»

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές Α΄ & Β΄ Δημοτικού.

Αφορά τόσο στην οπαδική όσο και στην ενδοσχολική βία.

Α.΄Μέρος: Με αφορμή την ανάγνωση αποσπασμάτων από τα βιβλία «Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου,  «Ο νταής του σχολικού», της Μαρίας Ρουσάκη, «Κόκκινη κάρτα στη βία!» της Βιρζινί Λου και «Σταμάτα να με πειράζεις»  αλλά και την προβολή σχετικού εποπτικού υλικού από τη  Δομή 1ης Φεβρουαρίου 2022 – Εις το Όνομα του Άλκη τα παιδιά κατανοούν τα δύο διαφορετικά είδη βίας. Συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και ανακαλύπτουν  τρόπους με τους οποίους μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.

Β΄.Μέρος: Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και δημιουργούν πλακάτ με συνθήματα κατά της βίας  με τα οποία θα διακοσμήσουν την τάξη ή το σχολείο τους.

Διάρκεια: 60 λεπτά

Σχεδιασμός – Εμψύχωση: Καρυδοπούλου Αντωνία, βιβλιοθηκονόμος

  • Για τον προγραμματισμό ραντεβού για τη συγκεκριμένη δράση απευθύνεστε μόνο στην Δανιηλίδειο Παιδική Βιβλιοθήκη,τηλ. 2310 456-658

«ΑΛΚΗΣ σημαίνει ΑΛλάζω Κουλτούρα»

Η δράση στοχεύει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της συνύπαρξης, του δικαιώματος στα πολλά χρώματα και στην αλλαγή της οπαδικής κουλτούρας.

Απευθύνεται σε μαθητές Γ’, Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού.

Μέσα από την προβολή σχετικού εποπτικού υλικού, την αξιοποίηση κατάλληλης λογοτεχνίας, το βιβλίο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη, «Πριν από το τέρμα» και την εφαρμογή βιωματικών, θεατροπαιδαγωγικών τεχνικών, τα παιδιά κατανοούν τη διαφορά μεταξύ φιλάθλου και οπαδού και τη σημασία του σεβασμού και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες.

Διάρκεια: 2 ώρες

Σχεδιασμός – Εμψύχωση: Μαριάντζελα Κουνταρδά, ΠΕ Θεατρολόγος/Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων.

  • Για τον προγραμματισμό ραντεβού για τη συγκεκριμένη δράση απευθύνεστε μόνο στην Νέα Παιδική Βιβλιοθήκη,τηλ. 2313 314-413

« Γιατί απέναντι; Καλύτερα μαζί..»

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου.

Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για παιδιά γυμνασίου βασισμένο πάνω στο βιβλίο με τίτλο: «ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ;» του Βαγγέλη Τασιόπουλου, (η έκδοση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”). Βιωματική δράση με τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος κατάλληλα σχεδιασμένες για εφήβους και παιδιά παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να μοιραστούν εμπειρίες και προβληματισμούς, αλλά και να προτείνουν λύσεις γύρω από το θέμα του σχολικού εκφοβισμού και του «νόμου της σιωπής» που πλήττει θύματα και θύτες.

Διάρκεια 2 ώρες.

Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης Μαριάντζελα Κουνταρδά, ΠΕ Θεατρολόγος/Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων.

  • Για τον προγραμματισμό ραντεβού για τη συγκεκριμένη δράση απευθύνεστε μόνο στην Νέα Παιδική Βιβλιοθήκη, τηλ. 2313 314-413

«ΘΗΣΕΑΣ ή ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ;» (μια άλλη προσέγγιση του γνωστού μύθου)

Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για το θέμα του εκφοβισμού.

Απευθύνεται σε μαθητές Β’, Γ’, Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού.

Τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζουν συναισθήματα και συγκινήσεις που τους προκαλεί ο γνωστός μύθος  μέσα από τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες, ιστορίες και βιώματα.

Διάρκεια: Δύο ώρες,  με δυνατότητα δύο εκπαιδευτικών επισκέψεων για την ολοκλήρωση και την παρουσίαση του αποτελέσματος.

Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης: Κουνταρδά Μαριάντζελα, ΠΕ Θεατρολόγος/Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων.

  • Για τον προγραμματισμό ραντεβού για τη συγκεκριμένη δράση απευθύνεστε μόνο στην Νέα Παιδική Βιβλιοθήκη, τηλ. 2313 314-413

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.