21 νηπιαγωγεία       22 τάξεις           400 παιδιά          9.493 αναγνώσεις

400 μαθητές από τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Καλαμαριάς πραγματοποίησαν 9.493 αναγνώσεις από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023, με αφορμή το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας Νηπιοβιβλιοσκώληκες.

Το φιλαναγνωστικό πρόγραμμα Νηπιοβιβλιοσκώληκες οργανώθηκε για 3η συνεχή χρονιά από τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με τα Νηπιαγωγεία της περιοχής.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα εξοικειώθηκαν με μια πληθώρα επιλεγμένων και αξιόλογων βιβλίων και συμμετείχαν σε αυτήν την αναγνωστική εμπειρία με πολλούς τρόπους:

  • Επίσκεψη στη βιβλιοθήκη και έκδοση κάρτας αναγνώστη.
  • Επαφή με πληθώρα επιλεγμένων και αξιόλογων βιβλίων.
  • Καλλιέργεια κριτικής σκέψης και ανάπτυξης κριτηρίου επιλογής βιβλίων, μέσα από την συστηματική επίσκεψη στη βιβλιοθήκη.
  • Συνειδητοποίηση συμμετοχής σε μια πολιτιστική δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας (η ανάγνωση βιβλίων αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, προσήλωση σε ένα θετικό στόχο, αίσθημα του «ανήκειν» σε μια ομάδα )
  • Δημιουργία ψηφιακών ημερολογίων ανάγνωσης με καταχώρηση σχολίων και αξιολογήσεις βιβλίων στην διαδικτυακή εφαρμογή των Νηπιοβιβλιοσκωλήκων, η οποία αποτελεί ευγενική χορηγία του ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου) προς τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς και υποστηρίζεται από τη βάση βιβλιογραφικών δεδομένων οσδέλnet.
  • Οι αναγνώσεις των βιβλίων αποτέλεσαν αφορμή για γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων μέσα στην τάξη, καθώς πρόσβαση στα ψηφιακά ημερολόγια των παιδιών είχαν μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής και οι εκπαιδευτικοί.

Θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς αλλά και στις οικογένειες των παιδιών, που στήριξαν αυτή την φιλαναγνωστική προσπάθεια. Με τη δική τους σημαντική συμβολή  οι Νηπιοβιβλιοσκώληκες  πρόσφεραν στα παιδιά την απόλαυση της ανάγνωσης αλλά και την μεγάλη πιθανότητα  να γίνουν συστηματικοί αναγνώστες στο μέλλον.

Τα αποτελέσματα των αναγνώσεων αναλυτικά:

Ρεκόρ ανάγνωσης Νηπιαγωγείων-Τμημάτων & Πρωταθλητές ανάγνωσης  2023

 

Comments are closed.