ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 2020

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα κατά το έτος της πανδημίας του κορονοϊού, το οποίο χωρίζεται στους πρώτους δύο μήνες (Ιαν-Φεβ)  των κανονικών συνθηκών και στους υπόλοιπους 10 (Μαρ-Δεκ) υπό το καθεστώς των έκτακτων μέτρων που ανακοινώνονται κάθε φορά από το κράτος, για την προστασία από τον Covid-19.

Οι Βιβλιοθήκες αποδεικνύουν τη δυναμική και πρωτότυπη παρουσία τους, καθώς καταφέρνουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που, διαρκώς, μεταβάλλονται και να προσφέρουν μια σειρά ποικίλλων δραστηριοτήτων τόσο στο κομμάτι των δράσεων πολιτισμού, όσο και στην δυνατότητα λειτουργίας του δανειστικού τμήματός τους, πάντα  τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια του κοινού.

Κατά την πρώτη φάση της ολικής αναστολής λειτουργίας των Βιβλιοθηκών, του Μαρτίου, η επαφή με το κοινό των βιβλιοθηκών πραγματοποιείται  μέσα από την  ηλεκτρονική σελίδα τους, με ενημερώσεις και προτάσεις για επιλεγμένους ιστότοπους που παρέχουν δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία ή πολιτιστικές δράσεις. Παράλληλα διατηρούν συνεχή παρουσία  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εγκαινιάζοντας έναν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας με τα μέλη τους, μέσα από παρουσιάσεις βιβλίων και αναρτήσεις ζωγραφικών έργων των παιδιών.

Οι Βιβλιοθήκες ανοίγουν τον Ιούνιο του 2020 με τη μέθοδο του click away, δηλαδή με κρατήσεις βιβλίων μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου και παραλαβή από την είσοδο των βιβλιοθηκών. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο δανείζονται συνολικά 17.600 βιβλία. Το κοινό αρχίζει να εξοικειώνεται με το νέο ηλεκτρονικό τρόπο λειτουργίας, με επιτυχία.

Ο Νοέμβριος αποτελεί το μήνα ορόσημο για το κομμάτι των δραστηριοτήτων, καθώς οι Βιβλιοθήκες προτείνουν, για πρώτη φορά, διαδικτυακές δράσεις τόσο στο ενήλικο κοινό τους όσο και στα παιδιά, μέσα από γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες. Η αποδοχή είναι άμεση.

Συνολικά, οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούν 349 δράσεις, στις οποίες συμμετέχουν 5.400 άτομα, ενώ τα βιβλία που δανείζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ανέρχονται στα 65.600.

Αναλυτικά

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου οργανώνει και παρουσιάζει συνολικά 40 δράσεις επιμορφωτικού, βιβλιοφιλικού και  ψυχαγωγικού χαρακτήρα στις οποίες συμμετέχουν 250 ενήλικες. Επιγραμματικά, αφορούν ομιλίες για τις σχέσεις, το άγχος, τη σωστή διατροφή κ.α., λέσχη ανάγνωσης, θεατρικό αναλόγιο, εργαστήρια κατασκευών κ.α.

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου οργανώνουν και παρουσιάζουν συνολικά 250 δράσεις στις οποίες συμμετέχουν 2.500 παιδιά. Επιγραμματικά, αφορούν λέσχη ανάγνωσης, δημιουργικά εργαστήρια κατασκευών, θεατρικό παιχνίδι, αναγνώσεις βιβλίων, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, εικαστικών κ.α. Επιπρόσθετα, διοργανώνουν την 1η Σκυταλοδρομία Ανάγνωσης με διάρκεια από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 και με την αποκλειστική συμμετοχή των δημοτικών σχολείων του δήμου. Η σκυταλοδρομία ολοκληρώνεται παρόλες τις πρακτικές δυσκολίες της πανδημίας. Η ανταπόκριση από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς είναι καθοριστική και αποδεικνύει ότι η σύμπραξη δημοτικών σχολείων με τις βιβλιοθήκες είναι εφικτή και παραγωγική, καθώς φέρνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα  στο κομμάτι της προώθησης του βιβλίου και της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας. Τα αποτελέσματα:

Συμμετοχή 52 τάξεων δημοτικού, με σύνολο 520 παιδιών. Αριθμός βιβλίων που διαβάστηκαν 1795. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς αναδεικνύεται  πρωταθλητής ανάγνωσης με συνολικά διαβασμένα 659 βιβλία, ενώ η πρωταθλήτρια τάξη αναδεικνύεται το Β1 του 7ου Δημοτικού Καλαμαριάς με διαβασμένα 182 βιβλία.

 

Comments are closed.