Με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς σας γνωρίζουμε, ότι οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας σε μία προσπάθεια δημιουργικής σχέσης και επαφής του σχολείου με τη βιβλιοθήκη, εντάσσουν στις δράσεις τους μια σειρά καινούριων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Τα προγράμματα, θα παρουσιαστούν κατά τη χρονική περίοδο Νοέμβριο 2012 μέχρι και Δεκέμβριο 2012, στις παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου μας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

1. ΣΚΑΛΟΜΑΡΙΑ ΣΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ…ΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΥΡΙΣΑ!!

Για παιδιά Α΄, Β΄,Γ΄, Δ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει την γνωριμία των παιδιών με τα μεταφορικά μέσα της Θεσσαλονίκης, από τα ιππήλατα, τα τραμ μέχρι και το μετρό.
Οι μικροί μας φίλοι, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας, μέσω διαδραστικών παιχνιδιών, θα γνωρίσουν τα μεταφορικά μέσα της Θεσσαλονίκης του χθες και του σήμερα, θα οραματιστούν το αυτοκίνητο, το τρένο του μέλλοντος.
Αναμνήσεις και ιστορίες στο αμαξοστάσιο του χρόνου αφήνουν τα χνάρια τους στα δρομολόγια που χάθηκαν. Ιππήλατα, τραμ, λεωφορεία, ταξί, ποδήλατα, καραβάκια και φυσικά Σκαλομαρία, το λατρεμένο “σπορ” των πιτσιρικάδων και των μπατίρηδων.…!!!!

Υλοποίηση-Παρουσίαση : Αντιγόνη Ματουσίδου, Κατερίνα Ρέκκα
2. Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΩΤΥΧΙΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ

Για παιδιά Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει την εξοικείωση των παιδιών με την καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα.

Ακολουθούμε τον μικρό Λεωτυχίδη και παρακολουθούμε τη ζωή του στην αρχαία Ελλάδα. Τι μαθήματα διδασκόταν στο σχολείο, πως ήταν στο σπίτι, τα παιχνίδια που έπαιζε, τι έτρωγε, πως ντυνόταν. Τα παιδιά μέσα από μια παρουσίαση power point, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την δουλειά ενός αρχαιολόγου, ο οποίος ανακάλυψε τα ευρήματα και έμαθε για τη ζωή του μικρού Λεωτυχίδη. Μαθαίνουμε πως γίνεται η ανασκαφή, αποκρυπτογραφούμε τα ευρήματα και ανακαλύπτουμε την ιστορία . Στο διαδραστικό μέρος της παρουσίασης τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίξουν τον αρχαιολόγο και να κάνουν μια μικρή ανασκαφή .Να φωτογραφίσουν τα αντικείμενα(της ανασκαφής) και να μάθουν για την ιστορική διαδρομή τους. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται μέσα από το παιχνίδι την ιστορία. Μια δράση που μας ταξιδεύει , μας μαθαίνει και μας ψυχαγωγεί.

Υλοποίηση-Παρουσίαση: Αγγελική Παπαδοπούλου

3. ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (μακέτα Λευκού Πύργου)

Για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α’, Β’ τάξης Δημοτικού Σχολείου
Αναπαράσταση ενός ιστορικού μνημείου σύμβολο της Θεσσαλονίκης, Λευκός Πύργος. Αφού γίνει η γνωριμία των παιδιών και η σύσταση ομάδας, ακολουθεί συζήτηση για το σχετικό θέμα. Ακολουθεί αναπαράσταση μέσω της κατασκευής του μνημείου και της γύρω περιοχής. Τα παιδιά μέσα από την κατασκευή κατανοούν την απεικόνιση της σκέψης και του προφορικού λόγου.

Υλοποίηση – Παρουσίαση: Διαλεχτή Ταουσιάνη

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στις βιβλιοθήκες της περιοχής σας.

Comments are closed.